Jaar:
7de jaar, Se-n-Se en Graduaat
Studiedomein:
Kunst en Creatie
Finaliteit:
Arbeidsmarktgerichte finaliteit

Over deze opleiding

Is een specialisatiejaar Grime iets voor mij? 

Wil jij als visagist(e) bij theater, tv of modebedrijven aan de slag? Dan is de opleiding Grime bij Kunstkaai in Antwerpen iets voor jou.  
 
Tijdens deze éénjarige studierichting word je opgeleid tot professionele grimeur. Alle technieken worden aangeleerd om het uiterlijk van een acteur of model volledig te veranderen.  

De opleiding bestaat uit vier delen:  

  • visagie (foto-, film- en tv-make-up)  
  • Theatergrime 
  • face-/bodypaint 
  • driedimensionale make-up 

De nadruk ligt heel duidelijk op de praktijk, al heb je ook nog enkele theorievakken. De inhoud van de opleiding bouwt verder op onderdelen als product en materiaalkennis, creatieve kapsels en hoe je een fotoshoot visueel mee vormgeeft. 

In de video ontdek je de opleiding door de ogen van onze studenten.

Wat leer je in de studierichting Grime? 

Bij visagie gaat het om het mooi maken van anderen door zijn of haar sterke punten te accentueren. Door gebruik van camera en belichting, vergroten de contrasten. Je leert hier hoe je iemand zijn eigen look teruggeeft. We kijken wat fashionwerk inhoudt en hoe je iemand zijn gelaat perfectioneert door slim gebruik van licht- en schaduw alsook kleurgebruik. 

Bij theatergrime leer je iemand verouderen en neuzen tijdelijk vervormen. Je leert hier contrastrijk werken om de schmink vanop een afstand over te brengen naar het publiek. Je leert ook hoe je pruiken, baarden, snorren en wenkbrauwen kan maken en bevestigen. Deze verschillende technieken worden samengebracht en in één personage verwerkt. 

In het onderdeel face-/bodypaint leer je met een penseel en airbrushpistool het hele lichaam of een deel ervan beschilderen. Hier kan je heel creatief in tewerkgaan. Je leert snel een aantal figuren uit te werken voor kindergrime, zodat je feestjes kan verblijden. Hier zijn vooral de sprekende kleuren en de dekkingskracht van de schmink een streling voor het oog. 

Het vierde onderdeel is driedimensionale make-up en speciale effecten. Deze techniek wordt gebruikt om een perfect passend masker te maken. Je leert speciale effecten aan te brengen zoals flaporen, bloedige snijwonden en zelfs openbeenbreuken. Zo kan je bijvoorbeeld met driedimensionale make-up een jonge vrouw omtoveren tot een bejaarde. 

Naast deze vier praktijkgerichte opleidingsonderdelen heb je ook nog enkele theorievakken die dicht aansluiten bij de praktijk. 

Stage opleiding Grime 

Je loopt stage bij bijvoorbeeld:

  • toneelvoorstellingen
  • TV producties
  • filmopnamen

De connecties die je daarmee opbouwt, kunnen helpen om nadien werk te vinden in onder andere de theater-, film-, televisie-, mode- en fotografiesector.

Bij de musical Cats waren er bijvoorbeeld grimeurs nodig om mensen in katten te veranderen, een mooie opportuniteit voor onze studenten om hun kunsten te tonen.  

Lessentabel

Specifieke vorming Uren
Plastische opvoeding 3
Theorie grime (geschiedenis, grondstoffenleer, kleurenstudie) 5
Dameskappen en creatie 4
Theatergrime 4
Foto-, film- en TV make-up 4
Face- en bodypainting 4
3D-grime en speciale effecten 4
Stage grime 1
Seminarie 1

 

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan je worden met een diploma Grime? 

De meest logische stap na het specialisatiejaar is om te gaan werken als grimeur-kapper. 

Wil je liever nog verder studeren? Dat kan ook.  

Er zijn verschillende professionele bachelors die in lijn liggen met deze Se-n-Se. Zo kan je bijvoorbeeld een bacheloropleiding volgen die je toelaat om les te geven in Bio-esthetiek of Haartooi. 

We raden aan om, als je hiervoor kiest, eerst het 7de leerjaar gericht op het hoger onderwijs te volgen (gekend onder de naam: 7de Voorbereidend Jaar of 7de Naamloos Jaar). Daarin doe je extra kennis op over hoe je moet studeren en word je optimaal voorbereid op onderzoekstechnieken en academisch taalgebruik.