Jaar:
5de jaar
6de jaar
Studiedomein:
Maatschappij en Welzijn
Finaliteit:
Arbeidsmarktgerichte finaliteit

Over deze opleiding

Wat leer je in de studierichting Haarverzorging?

Naast de basisvorming (PAV, Engels of Frans, …) van de derde graad in de arbeidsmarktfinaliteit, krijg je specifieke vakken die je voorbereiden op een job als kapper.

Haarverzorging is een creatieve, praktijkgerichte opleiding.

Kapperstechnieken en gelaatsverzorging vormen de basis van deze opleiding. Je leert daarnaast om alles goed te organiseren en op een correcte manier omgaan met klanten. 

Je verdiept je in verschillende haarproducten: je weet ze te gebruiken en kent de (chemische) werking. Verschillende kapperstechnieken komen in deze opleiding aan bod: haar- en hoofdwassing, haarknippen, haarkleuring, watergolf, permanent, brushing bij dames, heren en kinderen.

Lessentabel

Basisvorming 5e jaar 6e jaar
Levensbeschouwing 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project algemene vakken 6 6
Engels 2 2
Specifieke vorming    
Haarverzorging: herenkappen 4 4
Haarverzorging: gelegenheidskapsels / watergolf / permanent 4 4
Haarverzorging: snit en brushing 3 3
Haarverzorging: kleur 4 4
Haarverzorging: stage 4 4
Schoonheidsverzorging 2 2
Esthetica 1 1

 

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan je worden na de opleiding Haarverzorging?

Als kapper ontvang en adviseer je je klanten. Je doet een voorstel van snit, stijl, lengte, kleur etc. Je luistert ook goed naar de wensen van je klanten. Je kan haren knippen, kleuren, omvormen en haarstukken of pruiken aanbrengen. Je ruim nadien ook op. Je houdt rekening met de richtlijnen rond veiligheid, gezondheid en hygiëne.

Wat kan je studeren na Haarverzorging?

Haarverzorging is een studierichting met een arbeidsmarktfinaliteit. Dat houdt in dat je voorbereid wordt op succesvolle doorstroom naar een job op de arbeidsmarkt of naar Se-n-Se jaren of graduaatsopleidingen binnen hetzelfde interessegebied.

In de 3de graad bereid je je voor om te gaan werken in de sector. Studeer je graag verder na je arbeidsmarktgerichte studierichting, dan kan je kiezen voor een 7de leerjaar gericht op het hoger onderwijs (ook: 7de Naamloos Jaar of 7de Voorbereidend Jaar). In dit theoretisch jaar krijg je een stevig pakket extra basisvorming, leer je onderzoeken en maak je kennis met de hogeschool.