Jaar:
2de jaar
Studiedomein:
Kunst en Creatie
Finaliteit:
B-stroom

Over deze opleiding


De basisoptie ‘Kunst en Creatie’ is iets voor jou wanneer je je graag creatief uit en dat talent verder wil ontdekken, gebruiken en ontplooien. Verschillende, creatieve en artistieke gebieden komen aan bod. Je leert:

  • Je zintuigen te gebruiken om kunst en creatie waar te nemen.
  • Omzetten van wat je waargenomen hebt in iets nieuws (fantaseren, beleven, presenteren, maken).
  • Beschrijven, benoemen en bespreken van kunst- en creatieve uitingen van jezelf of anderen.
  • Regels, structuren, modellen … ontdekken die je toelaten kunst en cultuur te begrijpen.

In deze basisoptie ontdek je jezelf en de wereld, terwijl je expertise en kennis opbouwt. Je bouwt de nodige skills en het zelfvertrouwen op om je creatief en artistiek te kunnen uitdrukken. Bovendien leer je samen met anderen uiteenlopende, creatieve en artistieke uitingen te respecteren en waarderen.

Waar in de A-stroom iets meer focus ligt op kunstgeschiedenis, onderzoek en analyse, is de B-stroom praktischer van aanpak.

Lessentabel

Basisvorming 2B 
Levensbeschouwing 2
Lichamelijke opvoeding 2
Project Algemene Vakken 7
Wiskunde - Wetenschappen 3
Frans 1
Engels 2
Techniek 2
Mentoruur* 1
Keuzegedeelte  
Kunstlab* 10
Flex-uren* 2


*Mentoruur: de klastitularis werkt met de leerlingen rond welbevinden en diverse vakdoorbrekende eindtermen (leren leren, ICT en mediawijsheid, burgerzin, ...)

*Kunstlab: Kunstlab neemt je mee op een artistieke ontdekkingsreis. Je proeft van fotografie, expressie, animatie, schilderen, video, ruimtelijk werk, … Je experimenteert zowel digitaal als manueel. Je wordt ondergedompeld in een wereld vol beelden. Zowel binnen als buiten de school leer je kijken naar kunst en zo stap je binnen in een nieuwe wereld. Heb jij ook zin in zo'n avontuur?

*Flex-uren: tijdens deze uren komen we voor de verschillende vakken tegemoet aan het persoonlijk tempo en niveau van elke leerling: voor sterke leerlingen een extra uitdaging, voor zij die dat nodig hebben extra ondersteuning.

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Na het 2e leerjaar B kan je kiezen voor een studierichting binnen arbeidsmarktgerichte of dubbele finaliteit. Met een achtergrond in Kunst en Creatie is het een logische keuze om in je derde jaar een creatieve piste te volgen, maar dat is helemaal geen must. Je kan nog alle kanten uit op basis van je interesses en talenten.

Vanaf de tweede graad (en dus het 3e jaar) bestaat de structuur van het secundair onderwijs uit:

  • Studierichtingen: dit zijn opleidingen die bestaan uit verschillende vakken specifiek aan een bepaalde finaliteit binnen een bepaald domein.
  • Finaliteit: dit geeft aan of de studierichting je voorbereidt op verder studeren (doorstroomgerichte finaliteit), werken (arbeidsmarktgerichte finaliteit) of allebei (dubbele finaliteit).
  • Domeinen: dit zijn de interessegebieden waarbinnen de studierichting zich bevindt. Bijvoorbeeld: Economie en organisatie, STEM, Taal en cultuur, enzovoort.

Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde. Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald.