Jaar:
2de jaar
Studiedomein:
STEM
Finaliteit:
A-stroom

Over deze opleiding


Het 2e jaar van de eerste graad bestaat vooral uit basisvorming (min 25u) en een keuzegedeelte van 7u. In dit geval legt je keuzegedeelte de focus op Grafische Communicatie en Media.

Speel je graag met woorden, vormen en kleuren? Durf je je handen vuil maken en experimenteren met materialen? Begint het te kriebelen als je de geur van inkt waarneemt? Wat denk je van filmpjes maken en een duik te nemen in de digitale media? Vraag jij je vaak af hoe je kan communiceren met beelden? Hou je van uitvindingen en wil je graag je ontwerpen tot leven zien komen? Dan zit je hier helemaal op je plek!

In STEM-Technieken Grafische Communicatie en Media leer je op een creatieve manier ontwerpen en uitvoeren. Je wordt uitgedaagd om zelf te onderzoeken hoe woorden en beelden met elkaar te rijmen vallen. Door te experimenteren, uit te testen en bij te sturen, leer je je projecten zelf evalueren en verbeteren.

Logische vervolgopleidingen in de 2e graad zijn Grafische Technieken, Beeldende en Audiovisuele Vorming of een andere studierichting in de doorstroom-, dubbele of arbeidsmarktgerichte finaliteit.

Lessentabel

Basisvorming 2A 
Levensbeschouwing 2
Lichamelijke opvoeding 2
Wiskunde 4
Wetenschappen 1
Techniek 2
Geschiedenis 2
Aardrijkskunde 1
Economie 1
Nederlands 4
Engels 2
Frans 3
Mentoruur* 1
Keuzegedeelte  
Kunstlab (Grafische Communicatie en Media)* 5
Flex-uren* 2


*Mentoruur: de klastitularis werkt met de leerlingen rond welbevinden en diverse vakdoorbrekende eindtermen (leren leren, ICT en mediawijsheid, burgerzin, ...)

*Kunstlab: (Grafische Communicatie en Media): Kunstlab neemt je mee op een creatieve ontdekkingsreis. Je proeft van fotografie, animatie, zeefdruk, ontwerp, … Je experimenteert zowel digitaal als manueel. Je wordt ondergedompeld in een wereld vol beelden en taal. Zowel binnen als buiten de school leer je kijken naar kunst en zo stap je binnen in een nieuwe wereld. Heb jij ook zin in zo'n avontuur? 

*Flex-uren: tijdens deze uren komen we voor de verschillende vakken tegemoet aan het persoonlijk tempo en niveau van elke leerling: voor sterke leerlingen een extra uitdaging, voor zij die dat nodig hebben extra ondersteuning.

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan je verder studeren na STEM-Technieken?

Wanneer je kennis hebt gemaakt met al deze mogelijkheden heb je al een heel ander beeld van alle beroeps- en studiemogelijkheden die nog voor je openliggen in de 2de en 3de graad. 

Na 2A kan je kiezen voor elke studierichting, maar is het logisch om te kiezen voor een STEM-gerelateerde studierichting in de doorstroomgerichte of dubbele finaliteit. Bespreek dit met je vrienden, ouder(s), klastitularis en/of leerlingenbegeleider. Neem ook zeker eens een kijkje op de verschillende scholenwebsites en bezoek een infobeurs of opendeurdag.